Herregården Nørre Vosborg

Afstand: 26.84 Km

 | 9748 4897 |  info@nrvosborg.dk |  Nørre Vosborg | 
Nørre Vosborg, tæt på Vesterhavet og fjord, inviterer til kulturhistoriske oplevelser for hele familien året rundt. De første skriftlige beretninger om Nr. Vosborg stammer fra 1299, hvor der fortælles om en herregård ved navn Osborg. Os betyder åmunding eller udløb af vand og Osborg lå dengang ved Gammel Ås udmunding og tættere på Nissum Fjord. Efter en stormflod i 1530 blev herregården flyttet til sin nuværende placering.

Der findes mange skrøner og legender fra Nørre Vosborg. En af dem handler om den hårdhjertede ejer Henrik Johan de Leth, der var bosiddende på herregården fra 1746-1754. Om natten kunne han ses til hest sammen med en anden rytter i fuldt firspring mellem NrørreVosborg og Ulfborg Kirke. Årsagen til det vilde ridt var denne frygtelige historie:

På Nørre Vosborg tjente en fattig dreng fra Kytterup, og da der en dag savnedes en sølvske på herremandens bord, blev knægten mistænkt for at have stjålet den. Drengen påstod med rette sin uskyld, og skeen dukkede da også op i grisetruget, hvor den sandsynligvis var endt sammen med nogle madrester, men den vrede herremand ville have ynglingen til at vedgå sin brøde. Derfor bandt han drengen op i et reb, som han selv holdt, mens ladefogeden piskede drengen med en svøbe. Ifølge nogle fortællinger var det Leth selv, der piskede, hvilket han ikke ville have været for fin til. Drengen blev ved med at nægte sin skyld, trods pryglene var så hårdhændede, at han døde den følgende nat.

Drengens moder døde senere af sorg, for sin søns lig kunne hun ikke få, hvor meget hun end bad den onde herremand derom. Det siges, at de to mordere kastede liget op på loftet over Ulfborg Kirke. I hvert fald blev der godt 100 år senere fundet et skelet af en halvvoksen dreng svøbt i en hvid vadmelskofte.

På porttårnet, der markere indgange til Herregården Nørre Vosborg, er et ur, der stammer fra ca år 1790. Da man har været i stand til at fremstille et urværk, er der sandsynligvis tale om en bevidst fejl, når uret er blevet udstyret med to 3-taller (4-tallet er udeladt. Det er en praksis, man også kender fra mellemøstens vævere, hvor ægte tæpper får en lille skønhedsfejl for ikke at være Vor Herre rangen stridig: Det perfekte mestrer kun Gud. Tankevækkende i vores tid, hvor hvidkitlede videnskabsmænd trækker tov i DNA-molekylernes dobbeltspind, og genmanipulation er hverdagsstof. (Kilde: 99 Værdier - Kulturkanon for Holstebro Kommune)

Du kan komme med på rundvisning på herregården. Find næste tur på vores bookingside.

Læs mere om Herregården Nørre Vosborg i nyere tid og Hotel Nørre Vosborg

 

 

Opdateret af: Holstebro Turistbureau  | turist@visitholstebro.dk
Herregården Nørre Vosborg Fotograf: Herregården Nørre Vosborg Copyright: Herregården Nørre Vosborg
Fotograf: Holstebro Turistbureau